Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
extra3
 
Vitaminok

A vitaminok szerepe a takarmányozásban

 

A nagyüzemi baromfitenyésztés fejlődése, az e téren elért eredmények nélkülözhetetlen  alapjait a vitaminkutatások biztosították, míg napjainkban már a szintétikus vegyipar vitamin-előállítása is hozzátartozik a nagyarányú fejlődéshez. A vitaminok szintétikus előállítása tette lehetővé a termszetszerű állattartástól, az évszakoktól függő vitaminforrásoktól való függetlenség megteremtését. Az egyes vitaminok szerepének több évtizedes kutatásai nemcsak a komoly gazdasági károkat okozó állatbetegségek okait tisztázták, de már tudjuk azt is, hogy hol és hogyan fejtik ki hatásaikat, s ennek eredményeképpen vált lehetővé a korszerű takarmánykeverékek, takarmánykiegészítők előállítása.

A vitaminszükségletet több tényező befolyásolja, így az állatok kora, egészségi állapota, a takarmányok összetétele, de az állatok ivara is, mert pl. a hímek rosszabb hatásfokkal hasznosítják a vitaminokat, amiből következik az is, hogy az anyagforgalmi betegségek iránt érzékenyebbek a nőivarúaknál. A tojástermelés időszakában a tenyésztojást termelő tojók vitaminszükségelete emelkedik, biztosítandó a tojások vitamintartalmát, amely az embrionális fejlődés és a kelés utáni kezdeti időszak szükségletét fedezi. Elégtelen vitaminellátás esetén jellegzetes tünetekben megnyilvánuló hiánybetegség – a vitaminózis – lép fel, míg egyes vitaminok túladagolása is ártalmas lehet. Ez az A, D, E, K  vitaminok, az ún. zsírban oldódó vitaminok, amelyekből a szervezet egy bizonyos ideig készletet képes elraktározni. Míg az ún. vízben oldódó vitaminokból (pl. B-vitaminok) a felesleges rész kiürül, ezért pótlásáról állandóan gondoskodni kell. Vannak vitaminok, melyek az ún. elővitaminok – provitaminok – formájában találhatók meg a táplálékokban, s ezekből a szervezet maga termeli meg a vitamint. Más vitaminok már felszívódásra alkalmas formában kerülnek a táplálékkal a szervezetbe.

Nagyon fontos annak az ismerete is, hogy pl. a zsírban oldódó vitaminok oxidáció érzékenyek, s így már a tárolás során, a levegő hatására könnyen tönkremehetnek.

 

A-vitamin

 

         Zsírokban s zsíroldó szerekben és alkoholban oldódó vitamin. A természetben csak az állatok szerveiben és azok termékeiben (tojás sárgája, tej) található, a növények csak provitaminját, a karotint tartalmazzák (sárgarépa, zöldeleség) és ezekből a felszívódás közben a bél hámsejtjeiben képződik A-vitamin. Kiegészítésül: a karotinok közül az ún. béta-karotinból képződik A-vitamin, míg az oxi-karotinok képezik a festő anyagokat, a tojás és a bőr színét. Az A-vitamin az úgynevezett hámvédő vitamin biztosítja a hámvédő sejtek képződését, működése kihat a növekedésre, a látóbíbor képződésére, a pajzsmirigy és a mellékvese működésére.

Hiánya esetén a légzőszervek, az emésztő- és a kiválasztó rendszer hámja hurutossá válik, az állatok étvágya csökken, a bőr száraz és durva tapintatú lesz, a vese hámjának károsodása pedig köszvény formájában mutatkozik meg. A petefészek működésében nem okoz változást, ellenben károsodhat a kakasok heréje, ami a terméketlen tojások számának megnövekedéséhez vezet. Az A-vitaminhiányos tojásokban az embriók egy része már korán elpusztul (véres tojás), más részük a tojásba fullad, a kikeltekben pedig sok a kelésgyenge.

 

Tuladagolása következtében az állatok növekedése megáll, gyorsul a csontképződés, a nyálkahártyák felületén vérzések keletkeznek, sőt súlyos esetekben az állatok idegrendszeri tünetek kíséretében el is pusztulhatnak. Túladagolás E-vitaminhiányt idéz elő.

 

Védekezés: Lehetőség szerint biztosítani kell a megfelelő zöld eleséggel való ellátást, főleg téli időben nagyon fontos a szintétikus vitaminkészítmények adagolása. A vízben könnyen oldódó Phylasol A+D egyszeri adagolása egy hónapra fedezi az állatok igényét. Adhatunk heti egy alkalommal Phylasol-Combit is. A betegségből kigyógyult állatoknak azonban több napon át kell adagolni.

 

D-vitamin

 

A D-vitaminnak két formáját különböztetjük meg: a növényi és az állati eredetű D-vitamint.

 

A növényi eredetű D-vitamin a D2-vitamin. A napon szárított szénában, valamint az ultraibolya sugárzásnak kitett élesztőben képződik. A másik formája a D3 vitamin, amely az állatok testében a napi ibolyántúli sugárzásának hatására a bőrben levő és vérerekben keringő koleszterin átalakulásából keletkezik. Az állati termékek főleg D3 –vitamint tartalmaznak, de a halolajban és a télen termelt tejben és vajban a D2 –vitamin is megtalálható.

 

A D-vitamin közvetlenül hat a csontképződésre és szabályozza a szervezet úgynevezett mész-foszfor háztartását. Elegendő zöld takarmány etetésével és a napfény biztosításával D-vitaminhiány elkerülhető. A napfényben tartózkodó állatok szervezetében már igen rövid ideig tartó besugárzás után képződik megfelelő mennyiségű D-vitamin. A tollal fedett állatoknál a d-vitamin-képződés a taréjban, az áll-lebenyekben, valamint a láb bőrében megy végbe.

 

A D-vitaminhiány következményei az állatok korától is függenek. Növekedésben levő állatokon a mész-foszfor forgalom zavara angolkór, felnőtt állatokon agylágyulás formájában mutatkozik meg. A D-vitamin hiány következménye, hogy a tojáshéj elvékonyodik, a tojás törékeny, súlyosabb esetekben az állatok meszes héj nélküli, ún. hártyatojásokat tojnak.

 

D-vitamin túladagolására a baromfifajták kevésbé érzékenyek, mint az emlős állatok. Káros következményekkel csak durva túladagolás esetében találkozunk. Ilyenkor a vér Calcium tartalma, a csont szerkezete porózus lesz, az állatok a növekedésben lemaradnak.

 

E-vitamin:

 

Zsírban, zsíroldó szerekben oldódó olajszerű folyadék, mely megtalálható a zöld takarmányokban, állati termékekben és a magvak csírájában. Az E-vitamin leggazdagabb forrása a búzacsírából – és nem a csíráztatott búza csírahajtásából! – préselt olaj. A rosszul tárolt, megpenészedett magvakba a penészgombák a csíráig hatolnak, a csírák megavasodnak, melynek következtében az E-vitamin tönkremegy. Csakis gondos, szakszerű tárolással biztosítható a takarmányok E-vitamin tartalma! Az E-vitamin hiányának következményei állatfajonként és koronként is eltérőek! Felnőtt, ivarérett állatok – a szaporodási zavarokat kivéve – nem betegszenek meg E-vitamin hiány miatt, növendék baromfiaknál 6-8 hetes koruk után szintén nem kell megbetegedéssel számolni.

Hiánya esetén a peteérés tökéletlen, a fejlődő embrió elhal, vagy kikelés után életképtelen („kelésgyengeség”)! Felnőtt hímekben csökken a sperma mennyisége és benne a termékenyítésre alkalmas, élő spermiumok száma, mely a megtermékenyítő képesség csökkenését idézi elő (megfelelő kezeléssel helyreállítható). Esetenként hereelfajulás következményeképpen nemzőképtelenség is előfordulhat. Az erek is megbetegedhetnek, ennek következménye vérkeringési zavar, mely a már említett embrióelhalást és pl. csirkéknél agylágyulást idéz elő. Kacsáknál és libáknál az E-vitamin hiány a vázizom és zúzóizom elfajulását idézi elő: a fiatal állatok ízületben hajlított lábbal a talajon ülnek, járni próbálnak, de nem tudnak felállni. Később a központi idegrendszer károsodása miatt nő a mozgások összrendezettsége, ami végülis elhulláshoz vezet.

Megelőzésre  az A- és D-vitaminon kívül E-vitamint is tartalmazó készítmények alkalmasak. (Phylasol ADE, Phylasol-Combi)

 

K-vitamin: (Koagulációs vitamin)

 

A véralvadáshoz nélkülözhetetlen, zsírban oldódó, hőálló, de fényre érzékeny vitamin. Zöldtakarmányokban, illetve az azokból készített szénában található a K1 –vitamin (filokinon), a bélbaktériumok K2 –vitamint (naftokinon) termelnek, míg a K3-vitamint szintetikus úton állítják elő. A bélbaktériumok az állatok K-vitamin szükségletét biztosítják, de ha a bélbeli szintézist pl. gyógyszeres kezeléssel (sufaquinoxalin, furán származékok – Tiko-furán) gátoljuk, a protrombin termelés csökkenésének, valamint a trombociták – a véralvadásban részt vevő vérlemezkék – képzésének gátlása miatt zavar áll be a véralvadás mechanizmusában.

Hiányában a vér alig alvad meg. Az ereket ért sérülés következtében – főleg az ütésnek jobban kitett testrészekben – bőr alatti bevérzések, vérömlenyek keletkeznek, amelyekben a vr nem alvad meg.

Természetszerű tartási és takarmányozási körülmények között a K-vitamin szükséglet biztosítva van, a hiánybeteg állatok, tojók B12 –vitamin hiánya esetén csökken a tojástermelés, az embriók gyakran befulladnak a tojásba.

 

B1 vitamin:

 

Elsősorban a növények levele és a gabonamagvak korparésze tartalmazza, részben az emésztőszervekben lévő mikroorganizmusok is szintetizálják. Igen nagy mértékben található még az élesztőben és más fermentációs termékekben.

Hiányára igen érzékenyek a baromfiak, valamint a galambok és a madarak: az állatok étvágytalanok és hamar lefogynak, a perifériás idegek megbénulnak, az állatok mozgása, a galambok és a madarak repülése bizonytalanná válik, majd az egyik, vagy mindkét oldali láb és szárny bénulása után görcsök is kifejlődnek, elsősorban a nyakizmok görcsös összehúzódása miatt az állatok nyaka erősen hátrafeszül.

A B1 vitamin hiány okozta megbetegedések aránylag ritkán fordulnak elő, B1 –vitamin hiány okozta megbetegedések aránylag ritkán fordulnak elő, B1-vitamin injekcióval gyógyíthatók. (riboflavin).

Vízben oldódó, hőre és fényre érzékeny. Elsősorban a növények levelében csírázó magvakban, az állati termékek közül a tejben és a tojásban található nagyobb mennyiségben. Hiánya gátolja a normális anyagforgalmat, a fiatal állatok a növekedésben lemaradnak, tollazatuk borzolt, hasmenés jelentkezik, a szem és az orrnyílás körüli hám elszarusodik. Csirkéknél – általában 2-4 hetes korukban – az idegek bénulása miatt az állatok lábujjaikat befelé hajlítva, „ökölbe szorítva” tartják és csonkjukon ülnek. Eleinte szárnyai segítségével igyekeznek mozogni, majd a bénulás a szárnyakra is átterjed, az állatok tehetetlenül fekszenek és végül elhullanak. Növendék és felnőtt állatok megbetegedésére még hosszabb hiány után sem szokott sor kerülni. Természetszerű körülmények között tartott állatok a zöldtakarmányban elegendő B2 –vitaminhoz jutnak. B5-vitamin (nikotinsav).

Igen elterjedt a növényvilágban, - a növények levelében és magjában – de az emésztőkészülék mikroorganizmusai is szintetizálják. Stabil vegyület, hőnek és kémiai behatásoknak egyaránt ellenáll, a takarmányokban lévő vitamin a tárolás során sem csökken. Felnőtt állatok és növendékek szükségletét a takarmányok fedezik, de az igényesebb fiatal állatok, pulykák és víziszárnyasok elégtelen nikotinsav ellátása klinikai tünetekben is megnyilvánulhat. Zavart szenved a csontképződés, csirkéken a csánkízület megvastagodik, pulykákon, fácánokon és viziszárnyasokon a csöves csontok is deformálódnak.

Az állati takarmányok és malomipari melléktermékek bőséges mennyiségben tartalmaznak nikotinsavat, ezért hiánybetegség fellépésével gyakorlatilag nem kell számolni, B6vitamin:

Vízben oldódó, hőre kevésbé érzékeny vegyület. Gyakorlati körülmények között a mindennapi takarmányok tartalmaznak annyi B6 –vitamint, amennyi a hiánybetegségek megelőzéséhez szükséges.

 

B12 –vitamin:

 

Vörös színű, vízben oldódó vegyület. Növények és állatok nem képesek előállítani B12 vitamint, a mikroorganizmusok szintetizálják. A baromfiban ez a szintézis a vakbelekben és a vastagbélben megy végbe, a bélsárban lévő B12 –vitamin az alom érése során az eredeti mennyisége többszörösére szaporodik, a bélsárevéssel az állatok B12 –vitamin szükségletüket bőségesen fedezik.

Hiányában a csirkék a fejlődésben visszamaradnak, tollazatuk fakó, töredezett, a csontok törékennyé válnak.

 

C-vitamin(aszkorbinsav):

 

Savanyú jellegű, vízben oldódó vegyület. A baromfiak nem igényelnek C-vitamint, mert maguk is képesek szintetizálni. A természetben a zöld növényekben, gyümölcsben és a csírázó magvakban található, fontos tudnunk azt is, hogy szárítás közben, oldatban hő és fény hatására hamar tönkremegy. A tojás nem tartalmaz C-vitamint, de a pár napos embrióban már megtalálható. Kísérleti megfigyelések szerint C-vitamin adagolása után nő a tojáshéj vastagsága és szilárdsága, kedvezően befolyásolja a kakasok gunarak ondójának minőségét

Zsúfolt tartás esetén C-vitamin hiány is előfordulhat, azonban a kisgazdságok állattartási körülményei között hiányberegséggel nem kell számolni.

 

 

 
Óra
 
Faliújság

 

  

Képek a galériában a fehérgyarmati galamb-bemutatóról! 2008.10.14.

Képek új szerzeményeimről a "Galéria" menüben! 2008.10.14.

Kellemes böngészést!!!

 

 

 

 

 

 

 

 
A mai nap

 
Naptár
2018. Szeptember
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók száma
Indulás: 2005-11-05
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést &#8222;BECSÜLET KASSZÁS&#8221; alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!